AGROMETEO: ZONELE UNDE VA FI SECETĂ PEDOLOGICĂ PUTERNICĂ

SPECIALIȘTII VĂ AVERTIZEAZĂ! Conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute în estul, sud-estul, local vestul, centrul şi izolat în sudul ţării, în timp ce rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare apropiate de optim şi izolat optime în majoritatea zonelor, reiese din prognoza agrometeorologică, valabilă pentru perioada 17 - 23 aprilie, şi publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Din punct de vedere meteorologic, estimările arată că, în ansamblu, în acest interval va predomina o vreme normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 4 şi 14 grade Celsius, apropiată de mediile multianuale, în aproape toată ţara.

Valorile maxime ale aerului se vor situa în ecartul 7 - 19 grade, iar cele minime între 0 şi 8 grade, în majoritatea zonelor de cultură, temperaturi mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei, unde vor fi condiţii de producere a brumei.
La nivelul solului, la adâncimea de 5 cm, temperatura medie diurnă va oscila între 5 şi 15 grade, în aproape toată ţara, limite optime continuării semănatului culturilor de primăvară, precum şi parcurgerii fazelor incipiente de vegetaţie (germinare-răsărire) la cele semănate până în prezent.

Specialiştii prognozează, totodată, precipitaţii sub formă de ploi locale în cea mai mare parte a zonelor de cultură, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), îndeosebi în nordul şi centrul ţării, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.
În privinţa situaţiei agrometeo, prognoza ANM relevă faptul că, în următoarea săptămână, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă) în estul, sud-estul, local vestul, centrul şi izolat în sudul ţării.

Pe de altă parte, rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, în Maramureş, cea mai mare parte a Olteniei, local în vestul, nordul, centrul şi sudul Munteniei, nordul şi vestul Banatului, nordul, centrul şi izolat în sud-vestul Transilvaniei, sud-vestul Moldovei. De asemenea, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm se va situa în limite satisfăcătoare, până la apropiate de optim şi izolat optime, în cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei şi Olteniei, local în nordul şi vestul Banatului, izolat în nordul şi sud-vestul Dobrogei, nord-estul şi centrul Transilvaniei.

Potrivit ANM, deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra în Maramureş, Crişana, pe suprafeţe extinse din Transilvania şi Dobrogea, local în nord-estul şi estul Munteniei, nordul şi izolat estul Moldovei, nord-estul şi nord-vestul Banatului, estul Olteniei.

Specialiştii ANM subliniază că, în general, procesele biologice de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole vor avea o evoluţie normală în majoritatea zonelor agricole, ritmurile vegetative fiind intensificate, îndeosebi în zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării şi uşor încetinite în cele depresionare.

Astfel, orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă îşi vor definitiva înfrăţirea (90-100%), continuându-se totodată alungirea paiului (10-100%), iar culturile înfiinţate după data de 20 octombrie 2018 se vor afla în fazele de formare a frunzei a treia (75-100%), înfrăţire (50-100%) şi local, începutul alungirii paiului (10-25%).

În cazul culturii de rapiţă din sudul, sud-estul şi centrul ţării, aceasta va parcurge înfrunzirea (10-20 frunze) şi alungirea tulpinii (20-100%), precum şi apariţia inflorescenţelor (10-30%). La pomii fructiferi (soiurile extratimpurii şi timpurii de cais, piersic, cireş, vişin, prun) se va înregistra înflorirea şi creşterea frunzelor/lăstarilor, în cea mai mare parte a plantaţiilor, în timp ce speciile pomicole de seminţoase (măr) se vor afla la înmugurire, dezmugurire şi începutul înfloririi.

La viţa-de-vie se va parcurge înmugurirea, dezmugurirea, precum şi izolat creşterea frunzelor la soiurile de masă, în toate podgoriile, iar în Transilvania, la sfecla de zahăr, se vor semnala primele faze de vegetaţie, respectiv germinarea şi răsărirea, iar la cartoful de consum se va continua plantatul în centrul, estul şi sudul ţării.

Prognoza de specialitate arată, în plus, că la culturile prăşitoare (floarea-soarelui şi porumb) înfiinţate până în prezent se vor continua fazele incipiente de vegetaţie (germinare şi răsărire), extinzându-se suprafeţele agricole în curs de semănat.
Potrivit ANM, lucrările agricole de sezon (pregătirea patului germinativ, semănatul culturilor de primăvară, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări etc.) vor fi sistate temporar în zilele cu precipitaţii.

Sursa: ANM

Login pentru a posta comentarii
Go to top