DATA ISTORICĂ PENTRU SUBVENȚIA LA BOVINE, BĂTUTĂ ÎN CUIE!

DATA ISTORICĂ NU SE SCHIMBĂ! România a primit o scrisoare de la Comisia Europeană prin care este avertizată că data istorică pentru subvenția la bovine rămâne neschimbată, a anunțat Daniel Crunțeanu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, la o întâlnire pe care a avut-o duminică, 21 aprilie, cu fermierii din Ialomița.

Data istorică, 31 ianuarie 2013, este o aberație. Fermierii care cresc bovine, care dețin în acest moment bovine, sunt excluși de la plata subvenției APIA,  ajutorul național tranzitoriu, iar alții care nu mai au vaci, dar le-au avut la data istorică, primesc în continuare subvenția pe cap de vacă. Nu contează că vacile au fost vândute între timp sau au murit.

Răspunsul Comisiei Europene a fost transmis României după mai multe insistențe la Bruxelles din partea țării noastre pentru schimbarea acestei date istorice. Ministerul Agriculturii a încercat chiar să forțeze mâna Comisiei și a operat modificări în lege, fără notificarea Comisiei Europene.

AGROINFO v-a informat deja că anul trecut Ministerul Agriculturii a modificat Ordonanța subvențiilor, Ordonanța 3/2015, și a șters vechea dată istorică, stabilind una nouă. Și anume, ajutorul național tranzitoriu să fie acordat fermierilor care dețin vaci, înscrise în Registrul Național al Exploatațiilor, la data de 1 ianuarie a anului de cerere.

La articolul 12 din Ordonanța subvențiilor a fost introdus un nou alineat 4 în care se spune: Ajutorul național tranzitoriu în sectorul zootehnic se acordă pentru efectivele de animale existente în Registrul Național al Exploatațiilor la data de 1 ianuarie a anului de cerere, în cazul schemei pentru specia bovine, în sectorul carne. Modificarea aceasta din OUG 3/2015, dar și altele, au fost aprobate printr-o lege, Legea 146/2018. În vigoare la această dată. Imediat ce România a făcut schimbări în legislația națională, Comisia Europeană ne-a amenințat cu procedura de infringement dacă nu respectăm regulamentele europene.

Data istorică stârnește furia crescătorilor români de animale și scandalul s-a intensificat anul acesta, după ce fermierii au aflat că schimbările din lege nu stau în picioare. Astfel, în martie 2019, președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu, a anunțat că a notificat Comisia Europeană în legătură cu data istorică pentru acordarea subvenției APIA la bovinele de carne.

S-a făcut o misiune către Comisia Europeană pentru a obține cumva o reactualizare a acestor date pentru că sunt unii care după un an de zile au rămas fără animale sau s-au reprofilat, dar au rămas cumva într-o fermă activă ca să poată să primească ajutor național tranzitoriu (ANTZ). Sunt alții care și-au dublat efectivele (de vaci n.r.) și evident, solicită un sprijin mai mare din acest ajutor național tranzitoriu. Răspunsul de la Comisie îl am inclusiv aici, lângă mine, pe care l-am primit prin intermediul doamnei ambasador Luminița Odobescu (reprezentant permanent la Uniunea Europeană n.r.), spune că România trebuie să respecte prevederile Regulamentului 1.307 care spune că aceste date nu pot fi actualizate pe perioada aceasta de programare. Deci, ajutorul național tranzitoriu este un ajutor care, din punct de vedere al Comisiei Europene, pe reguamentul acesta, nu poate fi modificat.

Ce putem, în schimb, noi să facem, referitor și la alte discuții legate de subvenții, este lupta convergenței pentru subvențiile din Uniunea Europeană. În perioada aceasta a Președinției Consiliului Uniunii Europene, prin reprezentanții pe care-i avem la Bruxelles, să negociem o tranziție cât mai rapidă către media europeană a subvențiilor, le-a spus Daniel Crunțeanu, secretar de stat MADR, fermierilor cu care s-a întâlnit în Ialomița.

Login pentru a posta comentarii
Go to top