Fermier: Nu știu cum vom putea să ne achităm creditele la bănci și furnizorii de inputuri!

An greu pentru agricultura românească! Seceta din această primăvară a dat peste cap toate planurile fermierilor, culturile agricole însămânțate în toamnă fiind pe alocuri calamitate și 100% astfel că mulți agricultori se văd în situația de a nu-și mai putea plăti creditele la bănci și chiar furnizorii de inputuri. În această situație dificilă se află și fermierul vasluian Viorel Humă, care spune că nu știe cum o va scoate la capăt anul acesta.

”Ne-am pus speranțe în aceste culturi pe care le-am înființat, am investit foarte mult. Aud de la colegi că situația este generalizată. Pe multe parcele, culturile agricole sunt calamitate 100%, iar pe altele unde să spunem așa condițiile sunt mai bune pierderile sunt între 70-80%. Va fi un an foarte greu. Nu știu cum vom putea să ne achităm creditele de la bănci, furnizorii de inputuri și toate celelalte cheltuieli pe care le avem pentru bunul mers al agriculturii. Avem credite în derulare, avem de plătit ratele pentru combinele și tractoarele luate în leasing și nu știu cum o vom scoate la capăt”, a spus Viorel Humă, fermier din zona Ștefan cel Mare, pentru estnews.ro.

Fermierul vasluian a luat decizia de a întoarce grâul semănat în toamnă și a pus porumb. Din nefericire însă nici la porumb răsărirea nu este uniformă. Vecinii lui au luat decizia să păstreze cultura de grâu, dar producția va fi cu certitudine sub 500 kg/hectar. „Și la porumb răsarirea este neuniformă. Acolo unde a fost un pic de umiditate planta s-a dezvoltat cât de cât normal. Dar abia acum după ploaia cazută porumbul a început să răsară”, a mai spus Viorel Humă.

Direcția pentru Agricultură a Județului Vaslui a finalizat centralizarea rapoartelor operative de la nivelul UAT-urilor, privind situația suprafețelor agricole afectate de secetă. Conform datelor transmise din teritoriu de fermieri și primării, situația privind suprafețele afectate de secetă este următoarea: 60.855 hectare cu grâu, 4.846 hectare cu orz, 13.546 cu rapiță, 243 hectare cu orzoaică, 128 hectare cu triticale, 5 hecatre cu ovăz. În această perioadă, echipele de specialiști sunt în teren pentru a verifica culturile agricole în vederea stabilirii gradului de afectare.

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top