Bugetul UE pentru ciclul financiar urmator

 

La inceputul lunii mai, Comisia Europeana a facut publica propunerea de buget pentru perioada 2021-2027. Comisia considerea ca propunerea lansata este: Ø Pragmatica, Ø Moderna Ø Cu programe care sa asigure eficienta in procesul de implementare a prioritatilor EU

 Sursa: Minel Ivascu, Vicepresedinte BNS

 Bugetul este considerat a fi un raspuns onest la realitatile zilelor de azi, cand Europa este asteptata sa joace un rol mult mai important in asigurarea securitatii si stabilitatii intr-o lume tot mai nesigura.

De asemenea propunerea de buget vine pe fondul scaderii veniturilor UE cu aproximativ 15 miliarde de eur/an, ca urmare a parasirii de catre Marea Britanie a Uniunii Europene.

Propunerea Comisiei aliniaza bugetul Uniunii la prioritatile politice ale CE asa cum sunt reflectate in “Starea Uniunii”, document prezentat de catre presedintele Comisiei Europene in septembrie 2016, agreat de catre liderii EU27 in Bratislava si in Declaratia de la Roma, din martie 2017.

Pe ansamblu, Comisia propune in buget de 1.135 miliarde eur, in angajamente (exprimat in preturile curente pentru anul 2018), echivalentul a 1,11% din venitul national brut (GNI) al statelor membre. Nivelul creditelor de angajament se translateaza in 1.105 miliarde eur  (adica 1.08 din venitul national brut) in plati pentru perioada 2021-2027.

CE apreciaza ca pentru finantarea noilor si presantelor prioritati este nevoie de cresterea nivelului actual de venituri la bugetul UE. Printre prioritati  sunt amintite:

1.    Cercetarea si inovarea

2.    Tinerii

3.    Economia digitala

4.    Managementul granitelor

5.    Securitatea si apararea

Spre exemplu, bugetul pentru programul ERASMUS + (continuarea programului ERASMUS, care combina toate schemele actuale pentru educatie, training, tineret si sport, program care a inceput in ianuarie 2014) si cel al Corpului European de Solidaritate (initiativa europeana care ofera tinerilor sansa de a face voluntariat sau de a se implica in proiecte in tara de origine sau in strainatate pentru a ajuta comunitati si oameni din toata Europa) vor fi dublate.

In acelasi timp Comisia Europeana explica ca a analizat atent toate liniile bugetare pentru a evalua unde se pot face economii care sa permita finantarea noilor prioritati.

CE propune ca pentru Politica Agricola Comuna si Politica de Coeziune, bugetul sa fie redus cu aprox. 5%, pentru a reflecta noile realitati din cele 27 state UE.

Comisia sustine ca buget propus este mai simplu, cu o structura mai clara si mai apropiata de  prioritatile asumate. CE a prezentat si unele argumente in sustinerea proiectului.

Propunerea vizeaza reducerea numarului de programe cu mai mult de o treime (de la 58 in present la 37 in viitor), spre ex prin aducerea surselor de finantare fragmentate din diverse programe, in programe noi, integrate, asigurand utilizarea eficienta a instrumentelor financiare, inclusiv Fondul European de Investitii.

Pentru a putea reactiona rapid la provocari, precum migratia si refugiatii, CE propune un buget flexibil si intre programe, intarind managementul de criza si creand o noua Rezerva a Uniunii, utilizabila pentru a raspunde evenimentelor neprevazute si urgentelor in domenii precum securitatea si migratia.

O inovatie majora in bugetul propus, consta in existenta unei legaturi mai stranse intre finantarea din fonduri europene si respectarea legii in statele membre. Respectarea legii este o preconditie esentiala pentru managementul financiar eficient al finantarii europene. CE propune un mecanism nou pentru a proteja bugetul UE de riscurile financiare legate de deficient generalizate cu privire la respectarea legii in statele membre. Noul instrument propus ar permite Uniunii sa suspende, sa reduca, sau sa restrictioneze accesul la finantarea europeana, intr-o maniera proportionala cu natura, gravitatea si scopul nerespectarii legii in oricare dintre statele membre.

Pentru o Uniune Economica si Monetara puternica si stabila se propune:

·   Un nou program de sprijin pentru reforme, cu un buget de cca. 25 miliarde eur (sprijin financiar si tehnic tuturor statelor membre pentru urmarirea reformelor prioritare, in special in contextul Semestrului European, in plus prin programul de convergenta -Convergence Facility se va oferi sprijin dedicate statelor din zona non-euro in drumul lor pentru adoptarea monedei eur.

·    Un fond denumit European Investment Stabilisation Function, care va ajuta la mentinerea nivelului de investitii in eventualitatea unor ample socuri asimetrice. Acesta va fi pentru inceput sub forma unor imprumuturi de tip back-to-back in cadrul bugetului UE cu o alocare de pana la 30 miliarde eur.

Propunerea Comisiei prevede surse moderne de finantare, concret finantarea noilor prioritati se va face prin combinarea:

·         Venituri noi, in proportie de 80%

·         Redistribuiri si economii 20%

Retragerea Marii Britanii din UE ofera CE oportunitatea de a aborda sistemul complicat al rabaturilor (si chiar rabat la rabat). CE propune eliminarea tuturor rabaturilor si reducerea de la 20% la 10% a sumelor care raman statelor membre din colectarea taxelor vamale.

Propunerea Comisiei va merge la Consiliu, unde deciziile se iau in unanimitate si de asemenea propunere trebuie sa aiba acceptul Parlamentului European.

Un acord pe buget ar trebui obtinut inainte de alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor si inaintea summitului de la Sibiu din data de 8 Mai 2019.

Ultima modificare Vineri, 25 Mai 2018 13:11

Login pentru a posta comentarii
Go to top