Dialog strategic privind viitorul agriculturii UE: EFFAT își susține viziunea pentru un sistem alimentar durabil

Astăzi, secretarul nostru general, Kristjan Bragason, a participat activ la Dialogul Strategic inaugural cu sectorul alimentar, așa cum a anunțat Ursula Von der Leyen în discursul său din septembrie privind starea Uniunii.
EFFAT salută decizia de a reuni în jurul mesei diverse părți interesate pentru a propune o cale de urmat, care să creeze o punte de interese – economice, financiare, ecologice și sociale – încorporate în sistemul nostru alimentar pe termen mediu și lung.

Cu toate acestea, EFFAT, reprezentând aproape 15 milioane de lucrători din industriile agroalimentare europene, crede cu fermitate că punctul de plecare ar trebui să implice stabilirea unei abordări cuprinzătoare pentru definirea unui sistem alimentar durabil: unul care hrănește lumea cu alimente sănătoase și accesibile pentru toți, respectând planeta noastră și a acelor lucrători esențiali, prin crearea de locuri de muncă de calitate în producția de alimente și ospitalitate.

În timpul Dialogului Strategic privind Agricultură, EFFAT nu a ratat ocazia de a reitera că realizarea unui sistem alimentar durabil și rezistent implică abordarea fragilității acestuia, abordând astfel problemele cheie de lungă durată care afectează planeta și actorii vulnerabili de-a lungul lanțului alimentar. Acest lucru este posibil doar prin:

  • Asigurarea acceptării sociale: EFFAT speră în relansarea Green Deal. Cu toate acestea, considerăm că este esențial să le legăm de acceptarea socială, demonstrând că fiecare ambiție ecologică este o oportunitate pentru cetățeni și pentru calitatea locurilor de muncă ale lucrătorilor din sectorul agroalimentar. Țintele ecologice vor eșua fără o tranziție justă, dacă cei mai vulnerabili actori ai sistemului alimentar consideră că suportă toate costurile.
  • Combaterea speculației pieței: financiarizarea tot mai mare a sectorului alimentar a favorizat de-a lungul timpului maximizarea valorii acționarilor, ceea ce a dus la înrăutățirea condițiilor de muncă și la creșterea cererilor de flexibilitate. UE trebuie să găsească soluții pentru a limita impactul pe termen scurt asupra oamenilor, lucrătorilor și planetei printr-o luptă serioasă împotriva speculațiilor financiare.
  • Abordarea concentrării puterii: Inegalitățile puternice în sectoarele alimentare provin dintr-un dezechilibru complet în concentrarea puterii. Dacă presiunea comercianților cu amănuntul și a giganților din alimentație va rămâne necontrolată, iar un venit viabil nu este asigurat fermierilor și lucrătorilor agricoli, zonele rurale vor continua să fie abandonate, iar fermierii vor persista să opteze pentru practici agricole nesustenabile pentru a-și crește marjele.
  • Promovarea comerțului internațional echitabil: În multe acorduri comerciale agroalimentare UE-International, cerința pentru standarde egale din partea producătorilor din întreaga lume este adesea trecută cu vederea, punând în pericol standardele sociale și de muncă. Comerțul nu trebuie să servească drept mijloc de extindere a puterii corporative în detrimentul oamenilor și al planetei.

Obținerea unei rezistențe puternice în sistemul nostru agroalimentar și de ospitalitate depinde de abordarea deficiențelor sistemice: inegalitățile puternice, impactul crizei climatice și jucătorii din industrie care obțin profituri în detrimentul lucrătorilor din sectorul agroalimentar și al condițiilor lor de muncă. Calea eficientă de urmat căutată de Ursula Von der Leyen ar trebui să abordeze toate aceste probleme în mod colectiv, într-o strategie solidă și cuprinzătoare pentru viitor.

EFFAT își afirmă angajamentul de a lucra activ pentru abordarea acestor probleme critice în viitorul mandat al UE.

 

Sursa:

https://effat.org/ro/in-the-spotlight/strategic-agriculture-dialogue-effat-champions-its-vision-for-a-sustainable-food-system/

Ultima modificare Luni, 19 Februarie 2024 12:32

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top